Åkarhjälpen 2017

Åkarhjälpen samlade in över 100 000
2017-12-14


För några dagar sedan stängde vi Åkarhjälpens konto för i år. Årets insamling inbringade drygt 100 000 kronor. Därmed har Åkarhjälpen samlat in över en halv miljon kronor sedan starten 2013.
Åkarhjälpen – som är ett initiativ av Svensk Åkeritidning och åkeriföretagaren Stefan Espersson i Hörby – är ett upprop för att samla in pengar till fonden Ruguté i Litauen som arbetar för att göra livet lite mer drägligt för cancersjuka barn och deras familjer i Litauen.
Checken med beloppet för årets insamling överlämnades vid en sammankomst hos Ruguté i Vilnius, Litauen på söndagen, den 10 december.
- Det är helt fantastiskt att vi sedan starten av Åkarhjälpen 2013 tillsammans med Svensk Åkeritidning samlat in över 500 000 kronor som sedan kommit till Ruguté fondens hjälp i att stötta dessa cancersjuka barn/ungdomar till ett bättre leverne, säger Stefan Espersson till Svensk Åkeritidnings nätupplaga.

Svensk Åkeritidnings chefredaktör Anders Karlsson var tillsammans med Stefan Espersson, Mia Espersson, Anita Larsson och två elever i nionde klass från Hörby på plats i Litauen den 8 – 11 december då de besökte cancersjuka barn hos familjer och sjukhus i Kaunas och Vilnius.

- Vid besöken hos de cancersjuka barnen på sjukhus och hos familjer spred vi julstämning och delade ut julklappar som samlats in, säger Anders Karlsson, chefredaktör för Svensk Åkeritidning. Vi överlämnade även en check på mer än 100 000 kronor till hjälpverksamheten som bedrivs i Rugute fondens regi.

I samband med årets hjälpsändning till Litauen fick Åkarhjälpen även ett möte med landets president Dalia Grybauskaité, som uttryckte sitt stöd till Åkarhjälpen.

Det framgick med all önskvärd tydlighet att den medmänsklighet och de pengar och gåvor som delades ut verkligen gör skillnad för de drabbade barnen och familjerna.
Både Stefan Espersson och Anders Karlsson vill rikta ett riktigt stort tack till alla som varit med och bidragit.
- Pengarna kommer – i likhet med tidigare om åren – att räcka till jättemycket, säger Stefan Espersson och Anders Karlsson.

Åkeriföretagen i syd bidrar med 10 000 till Åkarhjälpen
2017-12-05 


En av de regionala åkeriföreningarna i Sveriges Åkeriföretag – Sveriges Åkeriföretag Syd – bidrar med 10 000 kronor till årets insamling för Åkarhjälpen. Nu utmanar Stefan Espersson, ordförande i Sveriges Åkeriföretag Syd, andra åkeriföreningar och branschkollegor att stödja denna behjärtansvärda insamling till förmån för svårt cancersjuka barn/ungdomar i Litauen.
En av de regionala åkeriföreningarna i Sveriges Åkeriföretag – Sveriges Åkeriföretag Syd – bidrar med 10 000 kronor till årets insamling för Åkarhjälpen. Nu när det endast återstår några dagar av årets insamling, utmanar Stefan Espersson, ordförande i Sveriges Åkeriföretag Syd, andra regionala föreningar och branschkollegor att stödja denna behjärtansvärda insamling till förmån för svårt cancersjuka barn/ungdomar i Litauen.
- Styrelsen i den regionala åkeriföreningen Sveriges Åkeriföretag Syd tog i dag beslutet att stödja Åkarhjälpens insamling med 10 000 kronor, säger Stefan Espersson till Svensk Åkeritidnings nätupplaga. Nu utmanar vi våra branschkollegor och övriga regionala åkeriföreningar i landet att stödja årets insamling.
Överlämnandet av årets insamling av pengar och förnödenheter som exempelvis leksaker, sker nu till helgen, den 9 – 10 december.
Det insamlade bidraget går oavkortat till Rugute Fonden www.rugute.lt/en - och barnen/ungdomarna som drabbats av cancer.
_ Detta måste vara världens mest orättvisa sjukdom, jag förstår inte varför dessa barn, som ännu inte hunnit uppleva livet, ska hamna i ett skede som isolerar dem från kompisar och skolor, säger Stefan Espersson, åkeriägare och tillsammans med Svensk Åkeritidning eldsjäl och initiativtagare till Åkarhjälpen. Vi har också sett att syskon har drabbats av ensamhet, då allt fokus lagts på de svårt sjuka barnen, vilket är fullt förståeligt.
Genom att stödja Rugute Fonden i deras arbete, bidrar man till att ge de drabbade barnen och ungdomarna ett bättre liv, även om det ser mörkt ut i vissa fall.
- Det har kommit in en del pengar, säger Stefan Espersson. Vi vill för närvarande inte gå ut med det hittills insamlade beloppet. Skälet är att det ska bli en liten överraskning för Rugute Fonden när vi kommer dit.
Sätt gärna in pengar på Plusgiro 685115-8 eller swisha på 123 569 17 46.

Slutspurt för Åkarhjälpens insamling
2017-11-30 


Nu är det ungefär en vecka kvar tills Stefan Espersson och hans team i Åkarhjälpen ger sig av mot Litauen för att träffa vännerna på Rugute Fonden www.rugute.lt/en/ - och barnen/ungdomarna som drabbats av cancer.
- Detta måste vara världens mest orättvisa sjukdom, jag förstår inte varför dessa barn, som ännu inte hunnit uppleva livet, ska hamna i ett skede som isolerar dem från kompisar och skolor, säger Stefan Espersson. Vi har också sett att syskon har drabbats av ensamhet, då allt fokus lagts på de svårt sjuka dagen, vilket egentligen är fullt förståeligt.

Genom att stödja Rugute Fonden i deras arbete, bidrar man till att ge de drabbade barnen och ungdomarna ett bättre liv, även om det ser mörkt ut i vissa fall.

- Det har kommit in en del pengar, men inte så mycket som vi hoppats på, säger Stefan Espersson. Vi vill för närvarande inte gå ut med det hittills insamlade beloppet. Skälet är att det ska bli en liten överraskning för Rugute Fonden när vi kommer dit. Sätt gärna in pengar på Plusgiro 685115-8 eller swisha på 123 569 17 46.

Årets insamling till Åkarhjälpen har startat
2017-10-26 


Nu har åkeriföretagaren Stefan Espersson i Hörby, i samarbete med Svensk Åkeritidning – startat årets insamling för Åkarhjälpen, en insamling som Svensk Åkeritidning startade tillsammans med Stefan Espersson, till förmån för cancersjuka barn i Litauen.
Svensk Åkeritidning har ställt några frågor till Stefan Espersson med anledning av att årets insamling nu har startat.
Vilket år startade Åkarhjälpen och hur föddes idén till detta behjärtansvärda initiativ för att hjälpa barn och familjer som har det svårt?
Den startade 2013. Jag hade haft en tanke på att kunna samla in pengar till Rugute som jag har kört Julklappsbilen till och samarbetat med sedan 2007. Jag har under dessa år sett hur sjukhusen och Rugute Fonden kämpar för att ge cancersjuka barn och deras familjer ett bättre och drägligare liv.
 
Vilken respons har du mötts av från såväl åkeribranschen som från samhället som helhet?
 
Jag tycker att responsen är fantastisk både från branschen och samhället i stort.
 
Hur mycket pengar har hittills samlats in i Åkarhjälpens regi?
 
Ganska exakt 400 000 kronor.
 
Hur ska den person, det företag, eller organisation som vill donera pengar till Åkarhjälpen gå till väga?
 
Använd Plus Giro 685115-8 eller Swish nummer 123 569 17 46.
 
Har du något speciellt minne från någon av dina resor till Litauen som verkligen har etsat sig fast i ditt minne?
 
När vi besökte en familj vars son hade cancer, de bor i en villa på ungefär 175 kvadratmeter, men bara ett rum med värme i, resten av huset var det minusgrader i. Vi besökte denna familj ett par gånger, fick reda på att pappan hade dött under tiden som han höll på att renovera deras hus så det var inte klart och det fanns inga pengar till att färdigställa renoveringen. Sonen skulle genomgå en operation något år senare då en shunt skulle opereras in för att klara av medicineringen lättare och då dog sonen på operationsbordet. Vi var och besökte pojkens grav ett par månader efter att han hade begravts.
 
Ett annat starkt minne är när vi besökt rum på sjukhusen där det ligger spädbarn med cancer och som inte har några kända föräldrar eller släkt!
 
När sker årets resa till Litauen för att överlämna resultatet från insamlingen?
 
Vi kommer att lämna Sverige via Karlshamn den 7 december och återvänder efter ett par intensiva dygn den12 december.

Brukar det överlämnas annat än pengar, exempelvis förnödenheter?
 
Vi har tillsammans med skolorna i Hörby Kommun och deras elever samlat in julklappar till som barnen skänker med ritpapper, pennor, kritor, godis samt tandborstar och tandkräm.
 
Är det du själv som kör lastbilen till Litauen även i år?
 
Ja det är jag som kör, Anita Larsson är Tomtemor och sång/lekledare, Ieva Sturesson tolk samt 2 stycken elever från 9:e klasser på högstadieskolorna i Hörby (Lottas ut).